Cycling Research Center
Ga Verder


Cycling Research Center

Het Cycling Research Center (CRC) wordt voortgezet door Giel Simons. Na het ontwikkelen en opstarten van het CRC in Tielt-Winge vond pionier Luc Piron het tijd worden voor nieuwe avonturen. Sinds 2015 zet ik zijn activiteit verder. We danken Luc van harte voor de jarenlange inzet voor de wielersport.

Met de know-how van het Cycling Research Center is Giel nu gespecialiseerd in het opmeten van de fietspositie en in fietsanalyse. Kampioenen danken hun successen aan hun opgemeten en afgestelde fietspositie. Ook het grote peloton van recreanten en wielerliefhebbers kan betere resultaten boeken met een correct afgestelde fietspositie. Meer nog: heel vaak merken we dat (rug)klachten en blessures sterk verminderen zodra de zitpositie op de fiets geoptimaliseerd is!

 

Klachten? Voor wie?

Een juiste fietshouding geeft je extra kracht en het voorkomt klachten en zelfs blessure. Meer nog: een juist afgestelde fietshouding kan therapeutisch werken. Een foutief afgestelde fietspositie daarentegen kan ernstige en langdurige fysieke problemen veroorzaken. Soms kan al een lichte afwijking van een fietsonderdeel de oorzaak zijn. Je mag er niet aan denken dat hierdoor je seizoen de mist in gaat!

Welke klachten verraden een slechte fietspositie? 

 

Wie heeft er baat bij een verbeterde fietspositie?

 • een pijnlijke onderrug en bekken
 • pijn aan de rug en nek
 • de knie
 • de zijkant van de knie (frictie-syndroom / peesontsteking)
 • slapende handen en voeten
 • sterke melkzuurverhoging en verkramping van de beenspieren
 • zitvlak problemen
 • prostaatproblemen bij het fietsen
 • hernia’s
 

Professionele wielrenners, wielerliefhebbers en recreanten van alle niveaus, kortom iedereen die regelmatig op de fiets rijdt, heeft enkel voordeel aan een goede fietspositie. Waar het bij de professionele wielrenner op kracht, uithouding en resultaten neerkomt, zal het bij een recreant eerder om het comfort gaan om het fietsplezier te verhogen en zo langer te kunnen fietsen.

Ieder type fietser kan een juiste fietspositie laten aanmeten:

 • bij de competitiefietsers denken we aan wegrenners, baanrenners, veldrijders, mountainbikers, tijdrijders alsook aan triatleten.
 • bij recreatieve fietsers hebben de fietsers op de weg, mountainbikers alsook de touring-randonneurfietsers baat bij een goede fietspositie.

In alle disciplines is er een aangepast meetsysteem voor dames.

De fietspositie

De FietspositieEr zijn uiteraard de algemene theorieën omtrent een correcte fietspositie. Toch is iedere persoon weer anders en zit die ook anders op zijn of haar fiets. Daarom is het nodig om, samen met CRC Bikeposition, je eigen fietspositie te bepalen. Je fietsresultaten én je fietsplezier zullen er alleen maar op vooruit gaan. Sowieso zitten dames anders op een fiets dan heren. Vandaar ook ons apart dames meetprogramma.

Het moderne fietsmateriaal vraagt trouwens om een correcte en optimale afstelling om zo de aërodynamica optimaal te laten werken en je nog meer te laten genieten van een goede rit.

Bij CRC Bikeposition volgen we nauwgezet de meest recente studies omtrent fietspositionering. Hierdoor vergroten we constant onze theoretische kennis om zo een wetenschappelijk onderbouwde analyse te maken van jouw fietspositie en ze uiteraard te verbeteren.

Fietsmeting

Voor we starten met opmeten, gaan we eerst grondig na welk doel de fietser heeft met zijn fiets. Tegelijkertijd polsen we reeds naar mogelijke klachten die reeds aanwezig kunnen zijn.Daarna meten we de persoon helemaal op:

 • de totale lichaamslengte
 • de tussenbeen lengte
 • de schouderbreedte
 • de arm- en romplengte
 • de stand van de voeten
 • de diverse beenlengten (bovenbeen en onderbeen) 
 • het verschil in beenlengte

Indien er asymmetrische afwijkingen worden vastgesteld, doen we bijkomende metingen.

Dan is het de beurt aan de fiets zelf. Per discipline is er een andere fietsmeting. We gaan het juiste fietsframe bepalen en we berekenen de optimale fietspositie. Een precies maatplan wordt opgemaakt dat zal helpen in de keuze van het fietsframe. Vaak is een volledig op maat gemaakt frame niet haalbaar waardoor het maatplan een goede leidraad is in het bepalen van het beste productieframe. De maten op het plan zijn geldig voor elk merk van frame binnen de gekozen discipline.
Na de aanschaf van het materiaal volgt de na-analyse. Hier is het uiteraard nodig fietskledij en -schoenen te dragen. Dan volgt een fietstest met lichte opwarming, waarbij het lichaam en de belangrijkste spiergroepen worden geanalyseerd. De fiets- en schoenpositie worden ingesteld volgens de berekende gegevens.

Tenslotte doen we een definitieve fietsanalyse, met aandacht voor een optimale zitpositie, maar vooral geconcentreerd op de mogelijke afwijkingen en/of klachten. Na deze analyse wordt een compleet en duidelijk plan opgemaakt met de vernieuwde fietspositie en framegeometrie op maat, aangepast aan de lichaamslengten van de fietser. Zo kun je in de toekomst dit plan gebruiken bij de aankoop van een fiets.

Het infietsen van een nieuwe positie moet in één maal gebeuren. Bij de eerste trainingen ga je best eerst rustig infietsen, soms ben je na een kwartier de aanpassing al gewoon en verdwijnen klachten spontaan. Een positieverandering instellen in meerdere sessies geeft te veel aanpassingsproblemen en is volstrekt overbodig.

Fietsanalyse

De fietsanalyse heeft tot doel de bestaande fiets en houding grondig te analyseren en te verbeteren. De schoen- en voetpositie krijgen de nodige aandacht. Na een vraaggesprek over mogelijke problemen, ongemakken en klachten tijdens het fietsen, worden de huidige fietspositie en framematen opgemeten. De vitale onderdelen zoals, zadel, pedalen, krancks, stuur, remgrepen, e.a. worden op afwijkingen gecontroleerd. Deze voor-analyse van het materiaal geeft al een duidelijk beeld van de ongemakken of problemen.

Dan volgt een fietstest met lichte opwarming, waarbij het lichaam en de belangrijkste spier-groepen worden geanalyseerd. De vastgestelde afwijkingen worden zorgvuldig genoteerd om nadien bij het opmeten en het berekenen van de fietshouding diepgaander te onderzoeken.

Dan volgt de opmeting. Deze omvat het meten van de totale lichaamslengte, tussenbeenlengte, schouderbreedte, arm- en romplengte, verschil in beenlengte (zowel boven- als onderbenen) en de stand van de voeten, e.a. Voor het berekenen van de fietspositie en de framemaat wordt een eigen programma gebruikt. De fiets- en schoenpositie worden ingesteld volgens de berekende gegevens.

Dan volgt een definitieve fietsanalyse, met aandacht voor een optimale zitpositie, maar vooral geconcentreerd op de afwijkingen en klachten. Na deze analyse wordt een compleet en duidelijk plan opgemaakt met de vernieuwde fietspositie en framegeometrie op maat, aangepast aan de lichaamslengten van de fietser. Zo kan men in de toekomst dit plan gebruiken bij de aankoop van een fiets. (zie fietsmeting). Een grondige verandering van positie, soms met millimeters, soms met centimeters, moet niet altijd aanleiding geven tot aanpassingsproblemen. 

Het infietsen van een nieuwe positie moet in één maal gebeuren. Bij de eerste trainingen, rustig infietsen, soms is na een kwartier de aanpassing al in orde en verdwijnen de klachten spontaan. Een positieverandering instellen in meerdere sessies geeft teveel aanpassingsproblemen en is volstrekt overbodig. 

Let wel, soms zijn de lichamelijke afwijkingen zodanig sterk en de problemen van die aard dat een fietsafstelling geen garantie kan bieden voor het wegnemen van deze klachten, maar een goed afgestelde fietspositie kan deze klachten beslist dragelijker maken

Tarieven

 

 

Fietsanalyse: opmeten, berekenen en instellen van fiets en schoenen. Bikefitting - all-in 

190€

Tweede fiets (zelfde discipline)

45€

Tweede fiets (andere discipline)

105€

Fietsmeting – plan voor frame en positie (zonder fiets)

120€

Extra plan (andere discipline)

60€

Instellen fiets (na fietsanalyse)

75€

Instellen fiets (na fietsmeting)

90€
   

 

 

Schoenplaatjes afstellen (na fietsanalyse)

30€

 

Wat breng je mee?

- Fiets: proper en droog.

- Schoenen: de schoenplaatjes moeten proper en goed instelbaar zijn, versleten schoenplaatjes vervangen.

- Fietskledij: een korte fietsbroek en trui of T-shirt.

Contact

Cycling Research Center
Hezestraat 28
3290 Diest - Schaffen

+32 471/534160

 

www.crcbikeposition.be

info@crcbikeposition.be